In de Kubus
een lege ruimte?
dinsdag 3 maart

Mijn Labanleraar noemde mij zwaar (gereformeerd) en naar achter. Het zei veel over mijn manier van in het leven staan en vooral: hoe de wereld mij waarnam. De transformatie die volgde gedurende de opleiding was groot.

Omdat we het altijd hadden over de kubus, ben ik die kubus letterlijk tot leven gaan brengen. Bij de bouwmarkt heb ik 12 stokken gehaald en een balk en zo ontstond hij: een kubusgeraamte. Het was een nieuwe betekenisvolle stap in mijn - nog steeds ontwikkelende - Labantraining.

Wie in deze kubus stapt heeft direct een ervaring die moeilijk te omschrijven is. Het zijn slechts 12 ribben die je ziet en 8 blokjes die voor de verbinding zorgen. En toch, toch is het in die kubus opeens allemaal anders. In de loop der jaren heb ik veel verschillende reacties gezien. De kubus is weliswaar altijd even groot maar toch lijkt hij per ‘bewoner’ behoorlijk anders te worden: variërend van te groot tot te klein en vele andere spannende of opmerkelijke reacties.

Iedereen die in de eigen ruimte stapt, want zo noem ik die kubus altijd, begint direct te laten zien, onbewust, hoe deze ruimte wordt beleefd en gebruikt. Ook mensen die denken mij, of liever: zichzelf, te kunnen bedotten door zich anders voor te doen, worden doorgeprikt omdat het lichaam op een of andere manier niet liegt of niet goed kan liegen.

Wat ook direct opvalt is hoe sterk het geheugen van dat lijf is. Denk maar aan pijn, aan trauma’s, aan waar de toetsen zitten op een piano, aan de dosering van krachten in een sportwedstrijd, jaan het je groter maken of juist aan je bescheidenheid: het zit er allemaal in: een enorme hoeveelheid kennis en ervaringen, zowel positief als negatief.

De Labanleer zoals ik die heb doorontwikkeld, is een analyse van de manier waarop je lichaam en je geest zijn verbonden. Laban zelf sprak over Lichaam, Ziel en Geest: je zou kunnen zeggen: het lijf, het gevoel en het denken. Die samenwerking, die balans, daarop zoomt Laban in. Met een analyse van het nu, met oefeningen en onderzoek wordt een nieuw bewustzijn aangeboord en vooral een nieuwe presentie die je bewust kunt inzetten maar ook een tweede natuur kan worden. De Labanleer blijft me dagelijks verwonderen…

www.labantraining.nl

 

Kleintheater Zwaan
Labantraining